unnamed (8)

Журналістська справа, як і будь-яка інша, теж має свої неписані закони та норми. І кожен медійник зобов’язаний під час написання матеріалів чи сюжетів дотримуватись певних правил. Саме про етичні проблеми журналістики йшлося під час чергової лекції в рамках проекту «Поширення ідей толерантності, індивідуальних прав та захисту вразливих груп через призму медіа освіти для молоді та громади Закарпаття як елемент зміцнення громадянського суспільства», яка відбулась 9 березня у приміщенні Мукачівської ЗОШ №1 ім. О.С. Пушкіна.

Слухачами цієї лекції були вихованців гуртка юних журналістів Мукачівського Будинку школяра. Провели заняття лектор, член громадської організації «Закарпатське Вільне Медіа» Мирослава Вербищук та керівник гуртка Нінель Балог.

На початку лекції Мирослава розповіла про принципи роботи журналіста. Зокрема, це неупередженість, об’єктивність, достовірність, правдивість, компетентність. Крім того, вона звернула увагу на те, що журналіст під час роботи має керуватись презумцією невинуватості, а також бути незалежним та непідкупним, адже, на превеликий жаль, у сучасних ЗМІ фіксується чимало так званої “джинси”. Останнє теж є порушенням журналістської етики.

Також лектор зазначив, що у сучасних ЗМІ часто можна помітити велику кількість інформації, яка негативно впливає на читачів та глядачів, порушує норми журналістської етики. Однак, Мирослава констатувала, що часом журналісти йдуть на такі порушення заради високих рейтингів. Член ГО “Закарпатське Вільне Медіа” показала юним журналістам яскраві приклади порушення журналістських стандартів і норм.

На завершення керівник гуртка Нінель Балог, лектор Мирослава Вербищук та юні слухачі обговорили проблеми незалежної журналістики в Україні.

unnamed (1)

unnamed (2)

unnamed (3)

unnamed (4)

unnamed (5)

unnamed (6)

unnamed (9)

unnamed