o0outv-wlcw

У вівторок, 4 жовтня, актив студентського самоврядування Мукачівського кооперативного торговельно-економічного коледжу відвідав журналістський тренінг у прес-центрі «Панорама», який організований за ініціативи ГО «Закарпатське Вільне Медіа».

Олена Смерека, журналіст Громадського Телебачення Закарпаття, розповіла про закадрове життя журналістів та ведучих, плюси та мінуси професії. Також лектор поділилася власним досвідом щодо того, які прийоми варто використовувати у журналістській діяльності, а чого – уникати.

Спершу вона звернулася до аудиторії із питанням, з чого, на думку студентів, розпочинається зйомка сюжету. Переважна більшість називала у своїх відповідях сценарій.
«Будьте готовими до того, що те, чого ви очікуєте і що ви собі плануєте, йдучи на зйомку, може кардинально відрізнитися від того матеріалу, який ви принесете, – розповіла журналістка. – Я не кажу вам, що не потрібно готуватися, володіти темою, виокремити проблематику, бачити структуру сюжету та інше. Але ви маєте бути готовими, що синхрон, який ви у своїй голові вже ідеально вписали у сюжет, людина вам може і не дати, а підкине зовсім іншу думку, версію. І тоді план ламається, а виходити з положення треба. Тому ось вам перша правда: чіткий сценарій не страхує вас. А ще скажіть мені таке: як ви думаєте, якщо людина гарно пише твори в школі – це підстава задуматися над професією журналіста?”

У залі панувала невимушена атмосфера, а дискусія захопила присутніх, тому зустріч розтягнулася більше, як на півтори години. Зокрема, лектор торкнулася питань відповідальності за матеріал, джинси, пов’язаної із фінансовою залежністю ЗМІ, етичності висвітлення певних тем, самоцензури та багато іншого. Думки студентів неодноразово розділялись, а часом аудиторію захоплювало відверте здивування від почутих історій. “Я ні в якому разі вас не відмовляю від ціє професії. Але ви маєте розуміти, що це важко, що глянцева картинка, де журналіст весь час гарно вбраний, у світлі софітів і так далі – це тільки картинка. Журналіст, як людина будь-якої іншої професії, виконує багато рутинних, нецікавих завдань. “Знайдіть улюблену роботу – і не працюватимете жодного дня”, – говорить прислів’я. Дійсно, якщо журналістика стане вашим стилем життя, то вам і справді не доведеться працювати”, – додала лектор.

gjdo2i3mohk

t8elfb9xmeu

qyxsiqp2yx0

wreefwljv6e