img_1611

10 червня за ініціативи громадської організації «Закарпатське Вільне Медіа» у прес-центрі «Панорама» відбувся круглий стіл на тему: «Перспективи розвитку незалежної журналістики в краї».

Учасниками дискусії стали журналісти, медіа-експерти та люди, які вболівають за подальший розвиток вільних медіапроектів на теренах Закарпаття.

Під час дискусії присутні обмінялись думками щодо сучасних умов журналістики, виокремили головні проблеми з якими зіштовхуються «акули пера».

«На жаль, вся суть закарпатської журналістки в переважній більшості зводиться до оспівування місцевих князьків і т. д. Журналістів не розцінюють як нормальних повноцінних партнерів.

Нещодавно побувавши в Студії Савіка Шустера, де якраз колеги з усієї України задавались цим питанням, дійшли до висновку, що єдиний спосіб боротись з цим – це об’єднуватись. Єдність медіаспільноти якраз і є головним ключем в боротьбі з цензурою», – відзначив шеф-редактор «Панорама Медіа Групи» Василь Гарагонич.

Як зазначила під час дискусії журналістка та громадська активістка Мар’яна Савицька, журналістики в її класичному розумінні, як в Закарпатті, так в Україні, наразі не існує.

«Ми можемо бути десь на тренінгах чи навчаннях за кордоном, там нам дають цікаву та потрібну інформацію, але повертаючись в Україну ми зіштовхуємось з традиційними проблема: власники чи олігархи нам говорять як ми маємо працювати. Скажімо в тих же Сполучених Штатах Америки всі телеканали, всі медіа мають своїх власників. Але на відміну від України там є розуміння, що незалежна журналістка має право на існування», – розповіла журналістка.

Говорячи про перспективи розвитку незалежної журналістики на тернах Закарпаття засновник та видавець газет «Меркурій» та «Наше Мукачево» Сергій Альохін відмітив і той факт, що на привеликий жаль, існування впирається в питання фінансування.

«Якщо журналіст чи то журналістський колектив зможе вирішити питання з коштами, тоді можна говорити про незалежну журналістику», – резюмував медійник.

Розмова, ініційована громадською організацією «Закарпатське Вільне Медіа», хоч і перша подібного роду зустріч працівників медіа сфери у Мукачеві, але точно не остання. Журналісти домовились про першочергові кроки, покликані покращити комунікацію між ними, а також напрацювали поточні завдання на найближчий час.

img_1609

img_1612

img_1613

img_1614

img_1620

img_1624

img_1625