16402782_1239151979505935_4790547452659460611_o

Права людини – це основа демократичного суспільства. А шлях України до справжньої демократії лежить саме через усвідомлення кожним громадянином своїх прав та обов’язків, а також поваги до прав інших людей, які є рівними.

Саме про права людини та їх порушення у суспільстві йшлося під час тренінгу в обласному центрі, який провели Елеонора Вишняк, Рената Ференцик та Руслана Бурава.

Найбільше справила враженняруслана Бурава, адже саме вона після відповідей на різноманітні питання під час завдань розповідала про реальні приклади врахування прав усіх членів міських громад незалежно від політичних, релігійних поглядів, приналежності до певного етносу чи соціальної групи. Зокрема, згадаємо про випадок, коли громада, яка складалась з прихильників “радянщини”, релігійної парафії православних християн та активної молоді не могли поділити територію, майбутнє якої кожна бачила по-своєму. Пані Руслана розповіла, що схожа історія була в одному із українських міст, де представники різних верств населення знайшли спільну мову та врахували права кожного.

Тренер Елеонора Вишняк вразила своєю інтерактивністю, адже окрім допомоги учасникам тренінгу, вона активно давала слово усім, і підштовхувала до певних конкретних ідей. Згадаємо лише останні практичні завдання – “Дерево проблем” та “Дерево цілей”, на яких усі учасники груп дійшли до конкретної проблеми і шукали варіанти їх вирішення. Пані Елеонора направляла думки кожного учасника у правильне русло. І в підсумку вийшли три цікаві проекти.

Рената Ференцик – це душа тренінгу. Вона розкривала комунікабельність кожного громадського активіста, а також починала кожен робочий день із цікавих інтерактивних вправ, які піднімали настрій на увесь день.

Не можемо не згадати і про усіх учасників. Кожен представник громадських об’єднань прийшов на тренінг зі своїми ідеями та напрацюваннями. Та найголовніше – це те, що усі учасники цих занять продемонстрували свою обізнаність у різноманітних питаннях та креативність, шукаючи різні виходи зі складних ситуацій, які стосуються прав людини.

Особисто ми повернулись з цього тренінгу з відчуттями впевненості у тому, що саме завдяки таким людям наше суспільство розвиватиметься, рухатиметься вперед, зросте рівень поваги та толерантності один до одного. І лише тоді, коли враховуватимуться думки, ідеї та права кожної людини, Україна стане успішною країною.

Андрій Слохіняк, член ГО «Закарпатське Вільне Медіа»